El CNIAC lliura anualment des del 2016, amb una interrupció el 2017, el premi al Reconeixement a la Infància i l’Adolescència, amb l’objectiu de destacar una persona, col·lectiu o institució que, durant la seva trajectòria personal o professional, ha defensat els drets dels infants i els adolescents i n’ha volgut millorar la seva situació.
Premi 2023 a Bragi Guðbrandsson
Enguany, entre diferents propostes, hem decidit reconèixer la tasca i carrera d’en Bragi Guðbrandsson.
Graduat amb honors en sociologia a la universitat de Kent a Canterbury, en Bragi, d’origen islandès, ha demostrat un gran interès pels drets de la infància en múltiples àmbits, tractant temes com l’abús, l’explotació, la violència o la negligència infantil. La seva carrera destaca per la seva participació en múltiples projectes de caire internacional i per la seva cooperació amb organitzacions a títol d’expert. A continuació volem fer una ràpida síntesi per posar en valor la seva feina:
Actualment, és membre del comitè de drets del nen a les nacions unides, un organisme de 18 experts de tot el món, escollits exculsivament per vetllar per a que els estats membres de la ONU compleixin la declaració dels drets dels infants.
Fou el creador del concepte Barnahus, un projecte que té com a objectiu crear centres d’acollida per a infants que han patit abusos sexuals amb els mitjans necessaris per portar fins al final el procés judicial, psicològic i físic. Gràcies al projecte “Promise”, que té com a objectiu portar aquest model de centre d’acollida arreu d’Europa, a Catalunya ja comptem amb aquests centres, amb el de Tarragona com a pioner.
En motiu de la invasió de Rússia a Ucraïna, es va crear a nivell internacional un grup de treball i cooperació per vetllar pels drets de la infància en les situacions d’emergència, sobretot des d’un prisma de treball de recull d’informació i observació amb col·laboració amb el govern ucraïnès amb força implicació en temes de violacions i abusos sexuals en el context de guerra.
A més a més, és director general de protecció a la infància al govern islandés i ha estat president i membre del Comitè de Lanzarote del consell d’Europa, un grup d’experts que tenen com a eix de treball la protecció del conveni de Lanzarote, tractat en contra de l’explotació i l’abús infantil.
Per aquests motius, el Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya atorga el Premi de Reconeixement a la infància i adolescència 2023 a en Bragi Guðbrandsson.
Moltes gràcies per la teva tasca i per fer possible la nostra presència a les Nacions Unides.

Premi 2023 a Pilarín Bayés
Aquest any, el grup de treball del Premi al Reconeixement a la Infància i l’Adolescència del CNIAC ha decidit atorar el premi a la Pilarín Bayés per haver il·lustrat un miler de llibres infantils i per la seva trajectòria professional de seixanta-dos anys.
La Pilarín Bayés apropa la cultura catalana a infants i adolescents i participa en campanyes solidàries que defensen els seus drets. A més a més, cada any organitza un concurs literari per a infants en el qual s’aborden temes diversos ( com poden ser la salut mental, la pandèmia o les malalties físiques).

Premi 2021 a Pallassos sense Fronteres
En aquesta ocasió hem volgut donar el premi a Pallassos sense Fronteres, perquè la seva missió sempre ha sigut millorar la situació emocional de la infància fent espectacles còmics a aquells que ho han necessitat, i que, malauradament, encara ho necessiten.
Pallassos Sense Fronteres heu ajudat a molts infants i adolescents de països menys desenvolupats, que en aquesta situació de pandèmia; ho han passat pitjor per culpa dels pocs recursos que tenen.

Premi 2020 al club Super3
Aquest any com tots sabeu, no ha estat un any gens fàcil; ningú esperava un any tan atípic com aquest. El Super3 ens ha ajudat en els moments difícils i entretingut durant la quarantena. El Club Super3 és molt més que un canal de televisió: és un lloc on els infants ens sentim benvinguts i mai exclosos, un lloc on podem aprendre i créixer aprenent.
El Club Super3 és molt més que un canal de televisió: és un lloc on els infants ens sentim benvinguts i mai exclosos, un lloc on podem aprendre i créixer aprenent. És un espai segur per tots els infants i adolescents de Catalunya.
Premi 2019 a Proactiva Open Arms
Ens va arribar la història de l’Ona, una nena d’11 anys, que davant d’unes imatges d’un infant ofegat a les costes de Lesbos va interpel·lar al seu pare dient-li que si en aquella platja no hi havia socorristes, perquè no hi anava ell. I amb aquesta pregunta es va iniciar un projecte que duria al seu pare, juntament amb altres persones, a crear Open Arms i que ja porta més de 4 anys salvant vides al mar Egeu i al Mediterrani.
En dos anys, Open Arms van salvar 33.000 persones, això són 45 persones per dia, més que a qualsevol classe d’un institut de Catalunya.

Premi 2018 a Lourdes Gaitán

Premi 2016 a Araceli Lázaro
