Sessió de treball amb el Departament d’Educació: Currículums educatius

Autors: Jordi Gómez i Joan Gimeno, membres del CNIAC |
Imatges de la trobada |

El dia 5 de maig els membres del CNIAC ens vàrem reunir amb el Departament d’Educació, concretament amb la Núria Mora, Secretària de Transformació Educativa, i la Rut Ribas, Directora general de l’Alumnat.

A la trobada vam parlar sobre la participació de la infància i adolescència en les últimes propostes del departament, i de la manca de comunicació que existia cap a l’alumnat, encara que es troben interessats en la nostra opinió i volen treballar amb nosaltres per a integrar la veu dels infants i adolescents en les noves reformes i perquè les decisions que es prenguin puguin arribar d’una manera entenedora per a tothom.

Vàrem sortir molt satisfets amb la xerrada que vàrem tenir.

Posteriorment, el CNIAC es va reunir el dia 13 de maig amb la Directora general de l’Alumnat, la Subdirectora general d’Orientació, Participació i Benestar de l’Alumnat i el Director general d’Innovació, Digitalització i Currículum del departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya. Ens varen parlar dels currículums educatius, on ens varen explicar que els ordinadors supleixen moltes tasques que abans fèiem els humans. Ens deia que a l’ESO s’estan emprenent pràctiques menys memorístiques, tot i que a Batxillerat encara no és així i s’està volent canviar.

Ens varen parlar de com aprenem, que si estem motivats aprenem més, i quan hi ha reptes pràctics. L’objectiu és no aprendre coses tan superficialment i aprofundir més en menys temari. La Generalitat vol seguir un model d’educació dels països on l’educació és millor, i seguir el seu model educatiu.

Ens varen parlar del currículum educatiu, i els canvis que s’estan proposant i del model competencial que estan aplicant per totes les matèries. Ens varen definir bé el currículum, i quines parts pot canviar cada centre educatiu. Hi ha elements del currículum, que l’estat Espanyol imposa, altres que la Generalitat afegeix, i altres que cada centre educatiu pot canviar a parer seu. També, que centres i particulars han tingut un període per aportar propostes per al currículum educatiu. Hi ha un canvi que no s’ha donat a conèixer, i és l’obligació de l’assignatura d’ètica a la primària, tal com es fa a la secundària. Pels que no fan l’assignatura de religió, es crearà una nova matèria que es dirà Activitats Cíviques i Culturals.

Més tard a la trobada, es va dur a terme una sessió dinàmica on ens varen preguntar als membres del CNIAC que van assistir a la reunió, què creien que l’alumnat hauria d’aprendre, com creuen que ha de ser un centre educatiu per tenir un bon aprenentatge, i com voldrien que fos l’avaluació. Els vocals vàrem exposar les nostres opinions: s’hauria de basar l’educació en coses pràctiques, els mètodes educatius que s’empren no són els millors, hi ha poca orientació escolar, hi ha professors i professores desmotivats que no transmeten bé l’ensenyament, hi ha massa exàmens i no es té en compte l’esforç que fa l’alumnat.

Esperem continuar donant contingut a l’acord de col·laboració amb el Departament d’Educació.

Deixa un comentari