Posicionaments CNIAC

Manifest dels infants i els adolescents de Catalunya sobre la situació excepcional del Covid-19 | 13 d'abril, 2020‬‭‭
Som el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) i degut a la situació excepcional que estem vivint aquest dies arreu del món a causa de la pandèmia de la COVID-19, hem reflexionat i volem expressar i donar a conèixer la veu dels infants i els adolescents.

Ens adonem que els fets s’expliquen d’una manera molt adulta i complexa, dificultant la comprensió per a els infants i adolescents. El Govern no ens està donant respostes concretes sobre la nostra situació acadèmica i no sabem quan podrem tornar a les classes ni com tirarem el curs endavant. Estem preocupades pels nostres estudis i amb molts dubtes i ens sembla que no es té en compte el nostre punt de vista sobre el confinament.

(clica sobre el títol per desplegar tota la lectura)

Manifest COVID-19
CNIAC 2020

Som el Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) i degut a la situació excepcional que estem vivint aquest dies arreu del món a causa de la pandèmia de la COVID-19, hem reflexionat i volem expressar i donar a conèixer la veu dels infants i els adolescents.

Ens adonem que els fets s’expliquen d’una manera molt adulta i complexa, dificultant la comprensió per a els infants i adolescents. El Govern no ens està donant respostes concretes sobre la nostra situació acadèmica i no sabem quan podrem tornar a les classes ni com tirarem el curs endavant. Estem preocupades pels nostres estudis i amb molts dubtes i ens sembla que no es té en compte el nostre punt de vista sobre el confinament.

De la informació rebuda per part dels mitjans de comunicació sobre la COVID-19, els infants i adolescents hem trobat a faltar explicacions de cara a nosaltres o adaptades als més petits. Creiem que la realitat no queda ben reflectida per part dels mitjans de comunicació.

El confinament es fa llarg i pesat. Els adolescents i els infants sentim tristesa i angoixa sobre què passarà ja que sentim que no us esteu fixant en nosaltres i ens fa sentir abandonades. Com ja hem mencionat abans, hi ha malestar pel nostre futur i com ens afectarà al nostre curs escolar o a la vida.

El confinament ens està portant alguns aspectes negatius. Nosaltres, els infants i adolescents, compartim algunes preocupacions amb els adults i d’altres pròpies. Degut a que no podem assistir a classe a causa de la quarantena, estem obligats a estudiar des de casa. Tenim una responsabilitat acadèmica major de la que teníem fins ara i ens costa seguir amb els nostres estudis. Al no tenir un adult que ens expliqui la matèria, és una dificultat per a nosaltres estudiar un tema i entendre de la mateixa manera que ho faríem estant a classe. El professorat està fent tot el possible per ajudar-nos, però moltes vegades no entenen la responsabilitat que tenim els infants i adolescents d’aprendre per nosaltres mateixos. Això provoca que ens sentim angoixades i confuses.

Demanem que el professorat es cohesioni, ja que en aquesta situació és de vital importància que usin tots els mètodes per ajudar-nos a comprendre aquests conceptes nous que se’ns dificulten. Cal ressaltar que és necessari que no s’aprofitin de que no hi ha un límit de feina. A més a més, i encara que les classes virtuals són una eina clau per seguir amb els nostres estudis durant el confinament, els professionals haurien de tenir en compte aquelles alumnes que no tenen els recursos essencials per seguir les classes des d’Internet. Demanem que se’ls avaluï d’una forma diferent i que es comprengui la seva situació.

El volum de feina per part dels centres educatius és també una de les nostres grans preocupacions. Creiem que les tasques no estan adaptades a la situació, ja que són enviades seguint la idea que s’ha d’avaluar com si estiguéssim a l’aula, fet que no és així. No s’ha tingut en compte que no estem acostumades a treballar des de casa: un espai que utilitzàvem per desconnectar i ara l’hem hagut de convertir en una aula.

No tot ha de ser dolent: els infants i adolescents hem tret coses bones del confinament. Hem descobert nous gustos i aficions, hem après a passar temps amb nosaltres mateixes o amb les nostres famílies. També hi ha hagut un gran canvi envers la Terra: la millora de la qualitat de l’aire i la tornada a la normalitat de molts ecosistemes. Això són bones notícies per als infants i adolescents que, com a persones preocupades pel canvi climàtic, ho celebrem.

Malgrat que estem d’acord amb les mesures de confinament decretades pel Govern, ja que l’aïllament social és la manera de parar el contagi del Coronavirus, sentim que no se’ns ha tingut en compte quan s’han aplicat aquests controls. Repetim que no tenim respostes sobre com evolucionarà el nostre curs escolar i que falta, per part dels mitjans de comunicació i el Govern, informació dirigida específicament a la infància i l’adolescència. També estem preocupades per la situació dels infants i adolescents que viuen maltractament domèstic: aquest confinament els està fent conviure amb els seus agressors i sembla que les institucions hagin oblidat el seu patiment; i també ens preocupa la falta d’un protocol que ens expliqui com hem d’actuar les persones confinades quan un membre de la nostra família ha d’estar en contacte amb l’exterior per anar a treballar.

I, per acabar, plantejar la pregunta següent: si els gossos poden sortir de casa perquè s’han de moure, per què no s’aplica la mateixa justificació en els infants d’edats entre 2 i 6-7 anys, per als quals moure’s també és essencial? El confinament pot afectar en el desenvolupament físic i psicològic dels més petits, i tal i com s’ha contemplat amb els gossos i seguint sempre el protocol de seguretat, s’ha de vetllar per la salut dels infants.

Els infants i adolescents sentim la mort de totes aquelles persones que han estat contagiades pel virus i volem donar el condol a totes les seves famílies i amistats.

Per últim, ens agradaria agrair la feina que està fent el personal sanitari i tots els científics i institucions que lluiten per frenar la COVID-19. Som conscients que gràcies a vosaltres podem seguir tirant endavant.

Finalment, donem les gràcies a tots els infants, adolescents i famílies que esteu respectant el confinament, sou molt valentes!

Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya
13 d’abril de 2020

logo_CNIAC-02

 

 

 

 

 

 

 

Jornada Síndic de Greuges, Commemoració 30è aniversari Convenció dels drets dels infants, 2019 | Discurs de la representant del CNIAC, 25 de novembre, 2019‬‭‭
Em dic Jana, tinc 11 anys i sóc de Centelles, Osona. Aquest és el meu primer any al CNIAC, però estic ben informada dels temes que ens preocupen als infants i adolescents.

Principalment ens preocupen molt les desigualtats de gènere, en com arriben a afectar als sous dels treballadors i a la vida quotidiana. El respecte i la igualtat són aspectes que la societat ha de millorar i creiem interessant que a l’escola i a casa se’n parli. Volem acabar amb les desigualtats racistes o LGTBIfòbiques per així aconseguir una societat equilibrada.

(clica sobre el títol per desplegar tota la lectura)

30è aniversari Convenció dels drets dels infants
Síndic de Greuges

Em dic Jana, tinc 11 anys i sóc de Centelles, Osona.

Aquest és el meu primer any al CNIAC, però estic ben informada dels temes que ens preocupen als infants i adolescents.

Bé, començo explicant una mica què és el CNIAC i com funciona.

El CNIAC és un òrgan participatiu i consultiu format per infants i adolescents d’arreu de Catalunya. Les sigles del CNIAC signifiquen Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya.

Ens reunim en assemblees i durant aquestes parlem dels temes que ens preocupen, ens reunim per comissions, per grups de treball…

Les comissions són petits grups dins del CNIAC. Són quatre i cada una gestiona un tema diferent:

La Comissió de Comunicació Externa s’encarrega de redactar les notes de premsa, actualitzar les xarxes socials i altres coses relacionades amb la comunicació.

La Comissió de Comunicació Interna s’encarrega de gestionar la base de dades del CNIAC i anar-la actualitzant, com també gestiona la comunicació entre els membres del consell.

La Comissió de Regulació del Reglament de Règim Intern s’encarrega de revisar el reglament i d’assegurar-se que el CNIAC treballa segons la normativa. També raona si és necessari canviar alguna cosa del Reglament de Règim Intern o RRI.

La Comissió de Nous Vocals i Difusió difon el missatge sobre què és el CNIAC i la manera com participem i s’encarrega d’anar redactant diferents tipus de cartes pels ajuntaments que no tenen consell territorial, per veure si així en poden constituir un. També intenten que hi hagi més membres al CNIAC en representació de municipis mitjançant amb més cartes la comunicació amb els ajuntaments.

Els grups de treball són diferents grups no fixes on anem treballant aspectes del CNIAC o propostes que ens arriben des de fora. No són fixes perquè un cop s’acaba la feina feta ja no es pot treballar més.

Dins del CNIAC hi ha la junta, formada per la presidència, la vicepresidència adolescent, la vicepresidència infantil i la secretaria.

També hi ha una comissió, la Comissió Permanent o CP, formada per deu membres del CNIAC i els quatre membres de la junta. Aquesta gestiona les comissions i els grups de treball.

El passat dissabte nou de novembre van tenir lloc les eleccions per junta i CP. La junta actual la formen la Júlia com a presidenta, en Roc de vicepresident adolescent, la Blanca de vicepresidenta infant i la Laia (que la tenim aquí) com a secretària. De vocals de CP infant van sortir en Lluís, la Júlia, en Josep, la Carla i jo. De vocals de CP adolescents van sortir en Xavi, en Jordi, la Lucía, la Jara i la Mireia.

Ara que ja he explicat el funcionament del CNIAC, explico què ens preocupa:

Principalment ens preocupen molt les desigualtats de gènere, en com arriben a afectar als sous dels treballadors i a la vida quotidiana. El respecte i la igualtat són aspectes que la societat ha de millorar i creiem interessant que a l’escola i a casa se’n parli. Volem acabar amb les desigualtats racistes o LGTBIfòbiques per així aconseguir una societat equilibrada.

Creiem que hi ha bastant masclisme en els llocs de treball, o sigui, amb el gènere que fa cada feina. Per exemple, la majoria de personal de neteja són dones i la majoria del cos de bombers són homes. I els alts càrrecs de les empreses majoritàriament estan ocupats per homes. Crec que els homes estan encara, ni que sigui una mica, més valorats que les dones. També es fa present el masclisme en la violència de gènere i els assassinats.

També ens interessem per la salut i el benestar, ja que aquesta temàtica és important en la nostra vida. Relacionem la salut i el benestar amb la temàtica d’oci i creiem que aquesta no es té prou en compte o no es desenvolupa com nosaltres voldríem. Demanem més activitats lúdiques, d’igual manera a nivell urbà i educatiu.

Tornant al tema de salut, creiem rellevant que des dels centres educatius es produeixin xerrades de drogues, educació sexual i alimentació. Ens agradaria poder aconseguir l’abaratiment dels medicaments ja que hi ha persones malaltes que per culpa dels preus dels medicaments no poden obtenir-los.

Veiem necessària una educació de qualitat per tothom. Ens agradaria que el professorat passés per una formació que expliqués com actuar davant dels conflictes partint del respecte i la convivència, respectant totes les versions del problema tot adaptant-se a les diferents personalitats de l’alumnat. L’educació és un aspecte necessari perquè quan els infants i adolescents ens fem grans, necessitarem la qualitat del saber per enfrontar-nos als problemes de la vida, resoldre petits fets que ens trobem al dia a dia i per trobar una bona feina que ens agradi.

Als infants i als adolescents ens preocupa molt la manera en la que ens pot afectar el canvi climàtic i què pot passar. Els adults i polítics malbaraten el planeta i ens deixen a nosaltres els problemes importants que cal solucionar. Ara, ells són els que prenen les decisions importants  però quan el canvi climàtic perjudiqui més a la humanitat serem els infants i adolescents d’ara els adults i polítics de llavors.

Demanem l’ús de més energies renovables com l’eòlica i la solar i que el plàstic sigui reemplaçat per altres materials biodegradables. Per exemple, que les bosses de plàstic del supermercat es substitueixin per bosses compostables.  Preguem que tots, conjuntament, intentem frenar la contaminació a l’atmosfera. Només així aconseguirem petits canvis que poden salvar el planeta i fer-lo més viu.

Ens hem fixat que hauríem de tenir ciutats més sostenibles.

Recomanem la disminució de vehicles de gasolina fomentant els vehicles elèctrics. Demanem la utilització i fomentació de vehicles com patins, patinets o bicicletes, com també el desplaçament a peu.

Relacionat amb això, també demanem producció i consum responsable.

Són altres petites accions que podem aplicar a mantenir l’ecosistema i salvar el planeta al qual tots vivim. Donem una mica més de respecte al planeta Terra.

També ens hem fixat que els líders d’alguns països tenen una espècie de rivalitat entre ells que ve de temes de política o personals que s’hauria d’acabar tan aviat com fos possible.

Aquestes rivalitats porten guerres. Les guerres destrueixen ciutats i pobles, vides, i encara que un sàpiga que no hi ha res a fer encara queda un bri d’esperança als ulls dels qui pateixen.

Però no només hi ha la desgràcia de la guerra, sinó també la del canvi climàtic, la pobresa, la fam… però si tots els ciutadans de la terra treballem conjuntament es pot solucionar.

Volem que es tingui més en compte als infants i adolescents d’altres països on han de treballar des de petits, anar a la guerra, marxar del país per refugiar-se, no tenen escoles, ni medicaments, ni menjar, ni aigua. La situació en la que viuen aquests infants i adolescents és injusta i desfavorable. S’ha de buscar una solució. Aquests infants i adolescents són persones i tenen una vida.

Ells són com nosaltres, l’únic que potser d’una nacionalitat diferent. Creiem que el més encertat ara és donar-los suport i que se sentin estimats, valorats, i sobretot escoltats.

Volem que se’ls tingui en compte com se’ns té en compte a nosaltres.

Crec que parlo en nom de tots els vocals del CNIAC i dels membres dels consells territorials quan dic que tots ens sentim orgullosos i afortunats de formar part d’aquests òrgans. Voldríem que hi hagués òrgans com aquests arreu del món per fer fluir la participació infantil i adolescent. Fins i tot un òrgan internacional!!

Tots disfrutem donant la nostra opinió i sabent que se’ns escolta.

Creiem que ha arribat l’hora de saltar cap al cel i lluir-nos. De brillar com estrelles. Creiem que ha arribat l’hora que cap adult ens empenyi o parli per nosaltres. Som prou grans i forts. Ara sabem caminar i espavilar-nos. Ara sabem córrer. Ara sabem volar.

Tot el que necessitem per canviar el món és que ens donin una mica més de veu.

Ara, si teniu alguna pregunta la podeu fer i intentaré respondre-us.

Jana Vilaró
Vocal infantil a la Comissió Permanent
25 de novembre de 2019

logo_CNIAC-02

 

 

 

 

 

 

Premi al Reconeixement a la infància i l'adolescència 2019, a PROACTIVA OPEN ARMS | Discurs de lliurament‬, 23 novembre, 2019‭‭
Des de fa un temps, el CNIAC dona el premi al Reconeixement a la Infància i l’Adolescència a persones o entitats que, durant la seva trajectòria personal o professional, defensen els drets dels infants i els adolescents i volen millorar-ne la seva situació.

Ens va arribar la història de l’Ona, una nena d’11 anys, que davant d’unes imatges d’un infant ofegat a les costes de Lesbos va interpel·lar al seu pare dient-li que si en aquella platja no hi havia socorristes, perquè no hi anava ell. I amb aquesta pregunta es va iniciar un projecte que duria al seu pare, juntament amb altres persones, a crear Open Arms i que ja porta més de 4 anys salvant vides al mar Egeu i al Mediterrani...

(clica sobre el títol per desplegar tota la lectura)

Discurs de lliurament
Premi infància 2019

Des de fa un temps, el CNIAC dona el premi al Reconeixement a la Infància i l’Adolescència a persones o entitats que, durant la seva trajectòria personal o professional, defensen els drets dels infants i els adolescents i volen millorar-ne la seva situació.

Ens va arribar la història de l’Ona, una nena d’11 anys, que davant d’unes imatges d’un infant ofegat a les costes de Lesbos va interpel·lar al seu pare dient-li que si en aquella platja no hi havia socorristes, perquè no hi anava ell. I amb aquesta pregunta es va iniciar un projecte que duria al seu pare, juntament amb altres persones, a crear Open Arms i que ja porta més de 4 anys salvant vides al mar Egeu i al Mediterrani .

Ona, tu ens vas inspirar, de la mateixa manera que vas fer amb el teu pare, i és per això que aquest premi és especialment per a tu, perquè des de la teva mirada d’infant vas demanar als adults que defensessin els nostres drets i ens ajudessin a millorar la situació de centenars d’infants i adolescents que fugen d’una terra en guerra a la cerca d’un lloc millor.

En dos anys, Open Arms van salvar 33.000 persones, això són 45 persones per dia, més que a qualsevol classe d’un institut de Catalunya.

Els governs els acusen de fer tasques il·legals: salvar vides no pot ser il·legal.

Sabeu que el 17 d’agost de 2018, l’Open Arms va trobar 14 persones mortes, el mateix nombre de persones que van morir a les Rambles de Barcelona. Per què ningú en va dir res?

Com pot ser que les persones es moguin més ràpid per recuperar la Catedral de Notre Dame de París que per salvar vides humanes?

Tripulació de l’Open Arms, el CNIAC us fa entrega d’aquest premi per mostrar-vos el nostre suport i admiració! Seguiu així! No deixeu de fer el que feu!

CNIAC, 23 de novembre de 2020

logo_CNIAC-02

 

 

 

 

 

 

Manifest del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents | 20 de novembre, 2019‭‭
Aquest 20 de novembre del 2019, en motiu de la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants, els membres del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) hem decidit redactar aquest manifest amb la col·laboració dels diferents Consells Territorials mitjançant el recull d’opinions dels infants i adolescents dels diferents municipis, i relacionant-lo amb alguns Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

(clica sobre el títol per desplegar tota la lectura)

Manifest CNIAC, 2019

Aquest 20 de novembre del 2019, en motiu de la celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants, els membres del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya (CNIAC) hem decidit redactar aquest manifest amb la col·laboració dels diferents Consells Territorials mitjançant el recull d’opinions dels infants i adolescents dels diferents municipis, i relacionant-lo amb alguns Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030.

Degut a la temàtica global d’aquest manifest, ens consta la intenció de dirigir-lo a tota la població independentment del seu grup d’edat.

A continuació s’exposen les diferents temàtiques treballades.

Núm. 5 i 10: Igualtat de gènere i reducció de les desigualtats

Els infants i adolescents de Catalunya valorem que el respecte i la igualtat són trets necessaris que la societat ha de millorar, i la nostra intenció regeix en fomentar-los des de la fase inicial de l’educació.

Volem prioritzar la resolució de situacions de desigualtat com les diferències entre home i dona o bé casos de racisme i LGTBfòbia.

Núm. 3: Salut i benestar

Trobem d’alta importància la salut com a temàtica a mencionar, doncs aquesta esdevé clau en el nostre nivell de qualitat de vida.

Des del CNIAC, i identificant-nos amb l’ODS número 3 “Salut i benestar”, creiem rellevant promoure des dels centres escolars i instituts tot un seguit de xerrades sobre temàtiques de drogues, educació sexual i alimentació, així com aconseguir una salut pública de qualitat i altres mesures com l’abaratiment dels medicaments.

D’altra banda, ens emmarquem en el benestar dels infants i adolescents de Catalunya referint-nos a aquest com un succés directament relacionat amb l’oci, un tret que no creiem que sigui tingut prou en compte. Del recull d’opinions municipals manifestem la manca d’activitats lúdiques, d’igual manera a l’àrea urbana com a nivell educatiu.

Núm. 4: Educació de qualitat

L’educació és molt important per als infants i els joves, i és per això que veiem clau inquirir com forjar una educació de qualitat per a tothom. Això implicaria una correcta i profunda formació per part del professorat fent-lo capaç d’actuar davant qualsevol conflicte, entenent i adaptant-se a les necessitat i nivell de l’alumnat, a partir d’una base de respecte i convivència.

Núm. 13: Acció climàtica

Els infants i adolescents de Catalunya demanem l’ús de més energies renovables, que el plàstic sigui reemplaçat per altres materials biodegradables i l’intent de frenar la contaminació a l’atmosfera.

Núm. 11 i 15: Ciutats i comunitats sostenibles i vida terrestre

Identificant-nos amb aquests dos objectius, recomanem la disminució de l’ús de vehicles de gasolina, el foment dels elèctrics i de mitjans de transport com patins i bicicletes, alhora que es sigui practicat regularment el desplaçament a peu.

Agraïm la col·laboració dels diferents projectes i organismes que ens han proporcionat les dades per a aquest manifest, alhora que desitgem l’aplicació i compliment dels diferents punts que hem mencionat, per part de la població i del govern de Catalunya.

Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya
20 de novembre de 2019

logo_CNIAC-02

 

 

 

 

 

 

Manifest del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents | 9 d'octubre, 2016‭
Aquest 20 de novembre de 2016, en motiu de la celebració del dia dels drets dels infants, els membres del CNIAC hem decidit redactar aquest manifest amb la col·laboració dels Consells Territorials on definim quatre drets que ens sembla que a Catalunya necessiten més suport. Ens sembla important que els infants siguin coneixedors dels seus drets, i és per això que ens dirigim tant als nens i les nenes com a la resta de catalans mitjançant aquest manifest

(clica sobre el títol per desplegar tota la lectura)

Manifest CNIAC, 2016

Aquest 20 de novembre de 2016, en motiu de la celebració del dia dels drets dels infants, els membres del CNIAC hem decidit redactar aquest manifest amb la col·laboració dels Consells Territorials on definim quatre drets que ens sembla que a Catalunya necessiten més suport. Ens sembla important que els infants siguin coneixedors dels seus drets, i és per això que ens dirigim tant als nens i les nenes com a la resta de catalans mitjançant aquest manifest:

 • Dret a participar a la vida Social, Cultural i Política
  Tot els nens i nenes i adolescents tenen dret a opinar sobre temes que els afecten, en conjunt amb altres persones, i a intervenir i fer el que pugui afectar al desenvolupament del seu entorn. S’ha de tenir en compte la seva opinió i poder estar presents als actes culturals, socials i polítics que mantinguin relació amb ells.
 • Dret a una vida digna i un entorn saludable
  Tots els nens i nenes han de poder tenir a prop seu un metge que els pugui atendre.
  També tots els nens i nenes tenen dret a tenir una alimentació i a viure en un entorn saludable. En el cas de ser un infant abandonat o maltractat has de poder rebre una atenció especial.
 • Dret a una educació de qualitat
  L’educació és important pel futur de la societat ja que construeix persones civilitzades, educades i amb valors. L’educació obligatòria hauria de ser gratuïta i de qualitat més interactiva amb bons professors. Per a que tot alumne pugui assolir una base mínima de coneixements i que se li potenciïn les diverses habilitats.
 • Dret a una família
  Tot infant té dret a una família que es preocupi per ell i li proporcioni elements bàsics, com un sostre o menjar, però no únicament objectes materials, sinó l’amor d’una mare o un pare i el sentiment de pertànyer a un lloc. En cas de que no pugui ser, el govern hauria de vetllar per a que el nen pogués tenir una infància completa i sense mancances. Hem de potenciar les adopcions per aconseguir que tothom es senti acollit en família.

Ens sembla rellevant que els infants de Catalunya visquin en un entorn on els seus drets
siguin respectats.
Animem a que ningú és quedi de braços creuats davant de l’incompliment d’aquests drets. Tots i totes amb els petits actes quotidians hem de fer possible que els nostres drets es compleixin. Necessitem el suport i el treball del govern per garantir el compliment dels drets.

Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya
9 d’octubre de 2016

logo_CNIAC-02

 

 

 

 

 

Presentació del manifest al Govern, 2016

 

 

Manifest del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents | 20 de novembre, 2015‭‭
En el primer aniversari de la Constitució del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC) i per commemorar el 26é aniversari de la Convenció dels drets de l’infant, els vocals i les vocals del CNIAC volem fer sentir la veu de tots els nens i nenes catalans i manifestar la nostra preocupació per moltes coses que estan passant als infants i adolescents de tot el món, en general, i de Catalunya, en particular.

(clica sobre el títol per desplegar tota la lectura)

Manifest CNIAC, 2015

En el primer aniversari de la Constitució del Consell Nacional dels Infants i Adolescents de Catalunya (CNIAC) i per commemorar el 26é aniversari de la Convenció dels drets de l’infant, els vocals i les vocals del CNIAC volem fer sentir la veu de tots els nens i nenes catalans i manifestar la nostra preocupació per moltes coses que estan passant als infants i adolescents de tot el món, en general, i de Catalunya, en particular.

Per començar, volem que es protegeixi als nens i nenes i adolescents que viuen a països on els seus drets no es tenen en compte o no són respectats i que han de treballar des de petits, o anar a la guerra o han de marxar del país i refugiar-se en altres, o no tenen escoles, ni medicaments, ni menjar, ni aigua. La situació en la que viuen aquests nois i noies és injusta i no se la mereixen. Per aquest motiu s’ha de buscar una solució immediata. Aquests nens i nenes mereixen tenir una infància on poder jugar, estudiar, alimentar-se bé, créixer i ser feliços.

Aquí, a Catalunya, volem fer-nos sentir més. Per això animem a tots els ajuntaments a que creïn Consells d’infants i adolescents perquè tots i totes volem donar la nostra opinió i ser escoltats i valorats. La nostra opinió també compta i tenim molt bones idees.

Finalment, volem dir que des del CNIAC farem tant com puguem per fer saber tot el que els hi passa als nens i nenes i adolescents del món i per proposar millores pels infants i adolescents de Catalunya i si podem, de més enllà!

Tingues veu, veu de nen/a

Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya
20 de novembre de 2015

logo_CNIAC-02