Priorització de les estratègies del Pacte nacional de Salut mental (PNSM)

Autora: Erinn Jalencas, membre de la Comissió permanent |
Imatges de la jornada |

El 9 de Juny es va fer la jornada de priorització de estratègies del Pacte nacional de Salut mental (PNSM) on membres de la Comissió permanent del CNIAC hi van ser presents, erem la Claudia Moreno, el Jordi Gómez, l’Íngrid Grabenbauer, el Sergi Asensio i l’Erinn Jalencas. Va ser a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat i va es iniciar a les 9:00 del matí amb un petit esmorzar.

Tot seguit a les 9:15 vam anar a una sala on la Magda Casamitjana, directora del Pacte nacional de Salud mental, va parlar sobre el que és faria. Després el Guy Gimenez, consultor en organització, ens va fer una presentació de la metodologia i dels espais que va durar fins a les 9:30.

La jornada es dividir en grups per treballar en tallers que estaven repartit en 6 sales de les quals és podia anar entrant i sortint quan és vulgués. Les sales eren les següents, i algunes, a més, tenien previst un horari per tractar temes diferents:

 • Sala 1.- Participació i Empoderament. Estar centrats en la persona que pateix un problema de Salut Mental.
 • Sala 2.- Prevenir els trastorns mentals, promoure i protegir el benestar mental en totes les edats de la vida/transicions de la persona. Enfoc sectorial i social de la SM. Contribució del sector de la SM a la resolució dels determinants estructurals i socials que afecten a la SM i benestar emocional.
 • Sala 3.- Accés, Qualitat i Orientació al valor. Disposar de serveis de salut mental accessibles i de qualitat.
 • Sala 4.- Serveis integrals, integrats, multisectorials i adaptables en entorns comunitaris i amb una cartera de serveis que doni resposta a les necessitats de forma efectiva i eficient.
  • 9:30: Transformació dels servis integrats i integrals cap a un model comunitari
  • 10:45: Cartera de Serveis eficaç i eficient 12:00: Necessitats i reptes dels Professionals
 • Sala 5.- Reforçar un lideratge i una governança eficaces en l’àmbit de la Salut Mental.
  • 9:30: Les taules de salut mental i les taules de drogues existents a Catalunya: situació actual i estratègies per enfortir-les i estendre-les.
  • 10:45: L’experiència de les taules de salut mental de l’Ajuntament de Barcelona: lliçons apreses del model.
  • 12:00: Altres governances amb les quals cal coordinar-se: PINSAP, AISS, PNJ.
 • Sala 6.- Enfortir els sistemes d’informació, les dades científiques, la innovació i la recerca sobre la salut mental. Estar orientats al futur.

Tot els integrants del CNIAC vam anar primer a la 2 (prevenció) on vam estar una hora. Es va parlar sobre com les minories tenen desavantatges, com els joves i els ancians són els principals afectats,… en acabar es va fer un descans. Al cap d’un quart d’hora l’Íngrid i la Claudia van anar a la sala 1, el Jordi es va quedar a la 2 i el Sergi i jo vam anar a la 4.

A la sala 4 es va parlar de la Cartera de serveis on es va dir que el model es planteja esglaonat segons la gravetat. A la sala hi havia una serie de metges, tant de salut física, com per exemple una fisioterapeuta que tracta la salud mental, o directamente de salud mental, com una psicologa que treballa en una presó. Al cap d’una estona la Clàudia i la Ingrid van venir a la sala 4.

En acabar vam anar a la sala princiapl de la jornada on es van fer tot de votacions segons els temes que s’havien de prioritzar. En finalitzar la jornada ens van donar les gràcies per haver-hi assistit.

Deixa un comentari