El CNIAC a la Unió Europea i al Consejo estatal

El curs 2020 -2021, el CNIAC va ser convidat per UNICEF España a participar en el Grupo asesores jóvenes 2020 – 2021. La Mireia Mejías, Vocal Adolescent de la Comissió Permanent del CNIAC, fou la la persona designada per participar en aquest grup.

En aquest apunt ens explica la seva experiència.

Sóc la Mireia Mejías Roca, representant de Tarragona al CNIAC, i el curs passat vaig participar en varis grups i projectes externs al Consell Nacional representant-lo.

Vaig començar a formar part d’un grup de joves d’Unicef, amb nois i noies de tota d’Espanya de diferents edats, la majoria majors de divuit, on cadascú venia d’un tipus de participació i d’activisme diferent (hi havia un activista climàtic, una representant d’una associació de barri de Madrid, una noia que tenia un podcast on parlava dels problemes dels joves… ) Totes les reunions van haver de ser online, però vam poder debatre temes de molta actualitat com la igualtat, el canvi climàtic, la salut mental i l’educació i vam treure conclusions molt interessants. Unicef té altres grups de joves, i un dia vam fer una reunió conjunta per intentar tirar endavant un projecte tots junts. Malauradament, no vaig poder assistir a les trobades següents, així que no conec tot el que es va parlar, però segur que els meus companys i les meves companyes van fer molta feina.

A l’abril, i també per part d’Unicef, vaig assistir a una reunió sobre la creació d’un Consell Estatal amb representants de vàries comunitats autònomes espanyoles. Prèviament, al setembre de l’any passat havia anat també a una trobada on s’havia tret aquest tema. A l’abril vam discutir i tractar la proposició de llei, on estaven tots els detalls de com havia de funcionar aquest consell. Com que som dels pocs ( o l’únic) consell autonòmic constituït, estaven molt interessats en conèixer el funcionament i l’organització del CNIAC. Personalment, els vaig encoratjar a crear més consells autonòmics per recollir de manera més concreta les preocupacions i les aportacions dels infants i els adolescents d’arreu del país. Ara el Consell Estatal ja s’ha constituït, i estic molt contenta d’haver format part de la seva creació.

A nivell europeu, vaig participar en un projecte de la Unió Europea amb adolescents de diferents països del continent. Primer vam ajudar a revisar una enquesta que després es va llançar a tots els joves de la UE. Amb els milers de respostes que vam obtenir, vam dedicar diverses reunions a treure’n resultats i conclusions que reflectissin quina és la situació de l’adolescència a Europa. Alguns dels temes que més ens preocupen són la igualtat (de gènere, racial, econòmica, etc), el canvi climàtic, l’impacte d’Internet i les xarxes socials en les nostres vides, i l’educació, sobre la qual es van proposar molts canvis i adaptacions diferents del model d’ensenyament actual. Finalment, vam presentar aquests resultats en un acte virtual on van assistir polítics de la Unió Europea, i també vam tenir la ocasió de fer-los preguntes i peticions. Tot això va enfocat cap a la nova estratègia dels Drets de la Infància i l’Adolescència sobre la que la UE està treballant, i tots els representants polítics van coincidir en que la nostra feina els va ser de gran ajuda per conèixer millor el nostre punt de vista i elaborar lleis que protegeixin els nostres drets i millorin les situacions de desigualtat que pateixen molts infants i adolescents a Europa.

Deixa un comentari