Els nens, nenes i adolescents som ciutadans amb drets, ara i aquí

Article al diari El Periódico de Catalanya.
Elaborat per Roc Morella i Laia Farràs, Junta del Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya

El 26 de gener, un grup de representants dels partits polítics que es presenten a les eleccions del 14-F es van reunir per debatre sobre els drets de la infància i la situació de vulnerabilitat que pateixen els nens i les nenes. Es van tractar diversos temes, des de la violència i la pobresa que pateixen els infants, fins a la seva educació i la participació que se’ls ofereix dins de la societat. Save the Children, organitzadors de l’acte, ens va convidar al CNIAC (Consell Nacional dels Infants i els Adolescents de Catalunya) perquè en forméssim part.

Al debat hi van assistir: Francesc de Dalmases (Junts), Laura Vilagrà (ERC), Noemí de la Calle (Ciutadans), Raúl Moreno (PSC), Susanna Segovia (En Comú Podem), Eulàlia Reguant (CUP-Guanyem), Marisa Xandri (PP), Lluís Font (PDECat) i Oriol Puig (PNC).

«Nosaltres tenim l’obligació de garantir el dret a viure sense violències. És un dret que tenen els infants», deia un dels participants.

Un dels primers aspectes a discutir, proposat per Save the Children, va ser el relacionat amb la violència que pateixen els nens i nenes. Es va destacar que era necessària la conscienciació social d’aquest problema i el reforç dels protocols contra aquesta realitat que molts infants pateixen a tot el món. «Nosaltres tenim l’obligació de garantir el dret a viure sense violències. És un dret que tenen els infants», deia un dels participants.

Tot i que estem d’acord amb les idees generals i creiem que el problema està ben localitzat i definit, tenim la sensació que s’espera que siguin els mateixos nens els qui denunciïn aquesta violència, quan realment la majoria de vegades no són conscients ni que la pateixen.

Referent a la pobresa, es va comentar que és necessari l’acompanyament a les famílies afectades i que rebin ajuts per pagar llibres de text i altres materials escolars. Sobre això, una participant deia: «Proposem ajuts perquè la situació socioeconòmica de les famílies no limiti l’accés a la cultura i que quan arribi el setembre no hagin d’elegir entre omplir la nevera i comprar els llibres de text».

Nosaltres, com a nens, nenes i adolescents, apreciem aquest pensament de priorització cap a l’educació que molts dels partits van mostrar.

«Proposem ajuts perquè la situació socioeconòmica de les famílies no limiti l’accés a la cultura i que quan arribi el setembre no hagin d’elegir entre omplir la nevera i comprar els llibres de text».

Tots els partits van coincidir quan es parlava d’educació, i nosaltres hi estem d’acord, que tancar les escoles era de les últimes coses que s’havien de fer. Van reconèixer que, després d’un confinament adultocèntric i caòtic en l’àmbit educatiu com el que havíem patit, es necessiten més recursos per poder seguir les classes, a més d’un acompanyament emocional i educatiu a l’alumnat.

Tothom es va mostrar afí a potenciar la participació dels nens, nenes i adolescents en la societat, però tenim la sensació que encara està pendent concretar de quina manera. Ens va agradar especialment l’observació d’una participant que va assegurar que, com a ciutadans de ple dret que som, absolutament tots els temes afecten els infants i adolescents, directament o indirectament. Aquestes paraules tenen molt pes per a nosaltres, ja que és una idea que fa molt temps que intentem reivindicar.

Ens va agradar especialment l’observació d’una participant que va assegurar que, com a ciutadans de ple dret que som, absolutament tots els temes afecten els infants i adolescents, directament o indirectament.

Agraïm a Save the Children que hagi comptat amb la nostra participació.

Una vegada més, volem recordar que els nens, nenes i adolescents no som només el futur de la societat, ni som menors, com molts participants han repetit, sinó que som ciutadans amb drets, ara i aquí, i una part molt important de la nostra societat.

Finalment, des del CNIAC, farem un seguiment de les propostes que van sortir al debat per veure si es compleixen.

Deixa un comentari