L’atenció en salut mental a menors de 14 anys inimputables: una experiència de col·laboració interdisciplinàira amb el programa «Educant en Responsabilitat»

Article enviat al Bloc del Pacte per l’Equip d’Atenció al Menor (EAM)
de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver.

·

Logotip de la Fundació Sanitària Sant Pere ClaverL’Equip d’Atenció al Menor (EAM) de la Fundació Sanitària Sant Pere Claver col·labora des de fa temps amb Justícia Juvenil i, des de l’abril de 2013, participa també en l’atenció en salut mental a través del Programa «Educant en Responsabilitat» de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). En aquesta cooperació convergeixen les estratègies socioeducatives que implementa aquest programa i la intervenció psicoterapèutica que s’ofereix des de l’EAM.

No sóc hiperactiu, només sóc un jove

L’elaboració d’una metodologia multidisciplinària i interdisciplinària és una eina fonamental en l’abordatge de situacions complexes, tal i com es desprèn de l’experiència de més de 20 anys treballant amb equips tècnics i educatius de Justícia Juvenil. Les característiques d’infants i adolescents que podrien ser denunciats per transgressions de la llei acostumen a implicar les diferents àrees de la persona (individual, familiar, escolar i socials), i les dificultats psicològiques d’aquests joves (tant personals com de relació amb altres persones) promouen dinàmiques conflictives que, sovint, es poden agreujar. A més, en aquestes franges d’edat, les persones són molt reticents al canvi, en especial pel què fa a la pubertat i l’adolescència, en què la relació amb l’entorn és essencial en el procés de maduració.

Abús de substàncies estupefaents. Imatge trobada a http://www.talktomartyb.com/anger-management/teenager-management/La tasca psicoterapèutica de les i dels professionals de l’EAM promou el creixement i la capacitació d’infants i adolescents, afavorint el desenvolupament de la responsabilitat. Aquesta intervenció també incideix en els entorns naturals en què es desenvolupen, ajudant-los a exercir de la forma més adequada possible unes funcions sense les quals el creixement personal es pot fer extremadament complicat. La possibilitat d’intervenir amb menors de 14 anys ofereix l’oportunitat de prevenir certes tendències que, altrament, són susceptibles d’organitzar-se com a formes estables de relació (amb abusos o maltractaments) que malmeten la convivència i les possibilitats de desenvolupament d’infants i adolescents.

L’EAM dóna atenció pel que fa a l’avaluació i l’orientació diagnòstica d’aquests joves, així com al tractament de casos concrets, si escau amb suport i orientació a la família. Des de l’EAM també s’ofereix coordinació i assessorament en l’àmbit de la salut mental amb les i els professionals de la DGAIA implicats en l’estratègia d’abordatge interdisciplinària de cada cas.

Deixa un comentari