Experiències d’estiu al Centre Obert de l’Esplai La Florida

Article enviat al Bloc del Pacte per
Club d’Esplai La Florida.

·

L’Associació Club d’Esplai la Florida neix l’any 1984 amb la finalitat d’educar en valors durant el temps de lleure a infants i joves del barri de la Florida, de L’Hospitalet del Llobregat. La Florida és una zona amb una situació social complexa, on l’atenció a infants, joves i les seves famílies és prou important com per treballar amb un Logotip de l'Associació Club d'Esplai Floridaprojecte socioeducatiu que dóna una resposta global i integradora a les noves necessitats que van sorgint en l’entorn més proper.

L’any 2007 vam impulsar el centre obert, un model inclusiu emplaçat en una entitat socioeducativa de lleure. La nostra entitat, creiem, esdevé un lloc privilegiat de trobada on es realitzen accions educatives que faciliten la integració i l’acolliment, un espai on els nous veïns i veïnes coneixen i aprenen a estimar el barri i la ciutat, la llengua, i la cultura. Alhora és un espai ideal per donar a conèixer altres cultures, tradicions i maneres de fer i d’entendre el món.

Dins el context de crisi econòmica generalitzada que estem vivint els darrers anys, una de les necessitats que havíem detectat és la que es genera quan l’escola tanca per vacances i, per tant,Activitat a l'esplai La Florida també tanquen els menjadors escolars: infants i adolescents amb famílies en situacions de pobresa pateixen directament les conseqüències i per a molts d’elles és una impossibilitat el viure amb normalitat durant les vacances escolars. Per aquest motiu, l’any 2012 vam iniciar el casal d’agost, amb la voluntat de facilitar la participació en activitats de lleure i, alhora, facilitar un àpat saludable als infants que més ho necessitaven. I, per això, valorem molt positivament que, des de la DGAIA,s’hagi impulsat aquest any el «Programa G», per tal de garantir aquest servei als infants que participen dels centres oberts a l’estiu.

A través d’aquest projecte assegurem que aquests infants gaudeixin d’una experiència educativa normalitzada a partir d’activitats de lleure, i els garantim, a més, que realitzin tres àpats diaris saludables: així, tenen unes vacances dignes, plenes d’activitats que fomenten el companyerisme, la igualtat d’oportunitats, l’amistat, els valors socials i la bona alimentació. En definitiva, gaudeixen d’unes vacances saludables.

Des dels serveis socials del nostre districte, s’ha realitzat un gran treball de detecció i seguiment de les famílies vinculades al projecte. Activitat a l'esplai La FloridaGràcies a aquest programa, i a la coordinació amb els serveis socials, hem assegurat la participació a l’estiu dels infants que durant l’any ja venen al centre obert i, també, d’altres que s’han incorporat a l’activitat. En total, més de 90 infants han fet ús d’aquest recurs.

Tot plegat, ha estat el treball col·laboratiu en xarxa de les diferents institucions que hi hem intervingut en el projecte allò que l’ha fet possible. I, creiem, és un recurs per als nostres infants i adolescents que cal continuar impulsant en els propers anys.

Deixa un comentari