L’estiu, la infància i el món del lleure

Article enviat al Bloc del Pacte per la Direcció General de Joventut .

·
L’estiu Collage «Estiu» amb fotos de FreeDigitalPhotos.nets’apropa i petits i grans ja fa temps que anem pensant en les vacances. Però l’aturada escolar no implica –o no hauria d’implicar– que els nostres infants i joves deixin d’instruir-se i de formar-se. Ben al contrari: les vacances d’estiu representen una oportunitat perquè continuïn aprenent i creixent com a persones. Això sí: d’una manera diferent. Més vivencial, més activa, més relaxada… I lluny de les inèrcies i rutines del dia a dia del curs escolar. Així, a casa nostra, cada estiu, administracions públiques, empreses de serveis educatius, associacions juvenils (i altres entitats del Tercer Sector) organitzem milers d’activitats de lleure educatiu que donen continuïtat a la tasca educativa de l’escola i de la família; però que, alhora, són una font de noves experiències i de noves coneixences per a infants i adolescents.

Es tracta d’activitats de tota mena (casals d’estiu, colònies, campaments, rutes, etc.), que combinen l’oci amb l’aprenentatge, la descoberta amb la convivència, la diversió amb l’adquisició de noves competències i coneixements. De propostes n’hi ha per a tots els gustos. Prou com perquè tothom pugui trobar-ne alguna que s’adapti a les seves necessitats i interessos. I, des de la Direcció General de Joventut, no podem fer altra cosa que animar tothom a aprofitar alguna de les moltes oportunitats existents, que podeu trobar recollides (en el marc de la campanya «Tria el teu estiu») a la Guia d’activitats de lleure educatiu, disponible al portal Jove.cat.

 

Dit això, però, també val la pena recordar –i remarcar– que l’oferta d’educació en el lleure no es limita, només, a les activitats d’estiu. De propostes i activitats que combinen el temps lliure amb l’educació en valors n’hi ha durant tot l’any. I en aquest sentit, des d’aquí, no ens podem estar de ressaltar el paper que juguen les associacions juvenils d’educació en el lleure. A Catalunya, aquestes entitats (bàsicament centres d’esplai i agrupaments escoltes i guies) gaudeixen d’un sòlid arrelament i d’un gran prestigi social. I juguen un paper molt important en l’educació de milers d’infants i adolescents que, setmana rere setmana, prenen part en les seves activitats.

Aquestes entitats es basen en la tasca voluntària i desinteressada dels seus monitors i monitores (o caps d’agrupament, en el cas dels escoltes i guies): joves que dediquen una part del seu temps lliure a transmetre als més petits valors com la solidaritat, el compromís, el civisme o la participació. Amb l’interès afegit que molts dels nens i nenes que hi participen, en fer-se grans, n’agafen el relleu i esdevenen els nous monitors o caps. I aquesta és una de les claus del model. Un model educatiu d’èxit, que té continuïtat durant tot l’any (i d’un curs al curs següent), que permet omplir el temps lliure de continguts educatius i que complementa a la perfecció la tasca de l’escola i de la família.

I tot això, que ningú no en dubti, és un gran actiu que tenim com a país. Un actiu que ens ha d’enorgullir i que hem de reivindicar i preservar.

·
·

— — — — — — — — — — — —

 


Aquí teniu un recull d’alguns documents i pàgines web addicionals sobre aquest tema que poden ser del vostre interès (adreces diferents de les que ja apareixen al text de l’article, recopilades per l’equip de redacció i edició del Bloc):

 

Marina Aguilar i Mañas (Fundació Pere Tarrés):
La implicació i motivació de les persones voluntàries (Gener de 2013).
Observatori del Tercer Sector:
Bones pràctiques en actuacions cíviques, comunitàries i de voluntariat (Setembre de 2010).
Bernat Albaigés, Mireia Selva, Mireia Baya (Fundació Jaume Bofill):
Infants, família, escola i entorn: claus per a un temps educatiu compartit (Gener de 2009).
Generalitat de Catalunya:
La pàgina del voluntariat a Catalunya.
Programa de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD):
La pàgina del voluntariat de les Nacions Unides (disponible en anglès).

 

Deixa un comentari