Escoltes, guies, infants i el lleure educatiu

Article enviat al Bloc del Pacte per
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG).

·
Logotip de Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG)

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG) som una associació sense ànim de lucre amb la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones conscients, actives i compromeses amb la societat. Som 13.500 infants i joves en prop de 150 agrupaments arreu del país amb una visió compartida: deixar el món millor de com l’hem trobat. D’aquests, més de 3.000 som voluntaris i voluntàries que fem de caps, formadors o responsables associatius.

La nostra metodologia educativa es basa en la pedagogia del projecte, que converteix cada persona i cada grup en protagonista del seu propi aprenentatge. Des de ben petits, els infants i joves participen de manera activa i crítica en les fases de descoberta, proposta, elecció, planificació, realització i revisió dels projectes que desenvolupen. Des de la gratuïtat i amb la voluntat de fer servei, l’escoltisme promou els lligams entre l’infant, el jove i el seu entorn proper, per tal d’afavorir el seu compromís per a la transformació social. El lleure ofereix experiències d’aprenentatge significatives que fomenten el creixement personal i social.

L’escoltisme és doncs un espai privilegiat d’educació i de transmissió de valors—reconegut en la Llei 12/2009, d’educació, del Parlament de Catalunya—pel foment de l’educació per la ciutadania, les competències i habilitats socials i també busca incidir en l’atenció social a infants i joves en entorns socioeconòmics desafavorits.

L’assumpció d’aquest repte educatiu no sempre ha estat acompanyada per les millors condicions estructurals possibles, entre d’altres causes, per la gènesi de la qual parteix: treballar des del voluntariat en una societat de consum, el baix règim de permanència dels educadors i de les educadores i les creixents necessitats de formació i actualització d’aquestes persones. Tot i les adversitats, des de MEG seguim apostant dia rere dia per un model educatiu que posi l’infant i el jove en el centre, perquè creiem en el gran potencial que poden aportar en la construcció d’una societat activa, crítica i compromesa. El terreny Riugréixer de Campaments i Més, a Bagà (Berguedà).
MEGDissabte rere dissabte arreu del territori català, els agrupaments treballem des del voluntariat per formar persones protagonistes dels processos de millora del seu entorn d’una forma sostenible, capaces de comprometre’s col·lectivament des d’una identitat compartida i construïda conjuntament, i amb arrelament a un context social que volem transformar des de la participació activa.

L’estiu, però, és un moment clau de la nostra tasca, ja que es pot, a partir de la vivència conjunta del grup, culminar amb la tasca feta durant tot l’any. És, sobretot als campaments d’estiu, on es fa palès el progrés personal de cada infant i jove i, on vivint i convivint a la natura i amb els companys es tanca el curs, sigui executant finalment el projecte treballat durant tot l’any, o sigui començant-ne un de nou. Els campaments ens permeten conèixer i comprendre el país que trepitgem (i alhora també podem conèixer altres formes de viure, fent intercanvis amb escoltes d’altres països o anant de campaments internacionals). Àmbits d'actuació MEGQuan fem campaments, els escoltes i les guies, podem incidir en l’entorn, respectar-lo i alhora conèixer-nos a nosaltres mateixos, a progressar com a persones, individuals i com a integrants d’un grup. Això es deu sobretot amb el gran i intens contacte amb la natura, ja sigui tot fent ruta i travesses, dormint amb tendes, descobertes, buscant alternatives a l’hora de desenvolupar les activitats i fets que permeten autosuperar-nos i descobrir-nos a cada instant.

És justament per aquesta vivencialitat tant directa que costa explicar-ho. Però es pot veure als ulls i a les cares dels infants, joves i caps que marxen, viuen i retornen dels campaments, després d’haver viscut una experiència plena de sentit que de ben segur els haurà fet créixer i canviar.

Deixa un comentari