Música, corals i infants

Article enviat al Bloc del Pacte pel
Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC).

·

El Secretariat de Corals Infantils de Catalunya (SCIC), federació que agrupa actualment un centenar llarg de corals amb un total d’uns 3.000 infants, és un referent en el món coral català, des de la seva fundació el 1967. Amb el cant coral, vol transmetre a nenes, nens i joves—dels 5 als 17 anys—uns valors que els eduquin com a persones (l’oïda, l’atenció, la sensibilitat, el gust per la bellesa…) i d’altres que els facin ser uns adults responsables a la societat (el treball en equip, la disciplina de grup, la solidaritat…). I tot això, el SCIC ho fa servint-se, fonamentalment, de la cançó popular o d’autor de casa nostra i, també, recuperant i harmonitzant melodies tradicionals. Com diu Miquel Martí i Pol, “la cançó és una de les formes més senzilles i autèntiques de l’expressió dels pobles i constitueix sens dubte un dels ponts que més íntimament i profundament els uneix […].”

Un concert recent, a l’Auditori de Barcelona, amb uns 600 infants cantant i gaudint amb cançons tradicionals catalanes, acompanyades per un conjunt de jazz, és un exemple d’allò que el SCIC fa, des de fa gairebé 50 anys—amb les variants pròpies de cada època i moment—per acostar infants i joves a la nostra cultura popular. Altres exemples en serien: les «Trobades Generals de Cantaires de 8 a 17 anys», que apleguen prop de 2000 d’aquests cantaires en un gran concert on s’acostumen a interpretar cançons tradicionals i també s’estrena una cantata composta expressament per un autor català; i els «Juguem Cantant», que són trobades per als més petits que es fan anualment arreu del territori catala (teniu més informació de les trobades d’aquest 2014 en aquest enllaç).


El SCIC és, i ha estat sempre, una entitat oberta i inclusiva per a qualsevol nen o nena. Està vinculat a diverses federacions internacionals, amb les quals col·labora activament. A la pàgina web del SCIC trobareu més informació de les corals membres que hi ha per tot el territori; repertori recopilat pel SCIC al llarg dels anys; formació per a mestres, pedagogs, i pel públic en general, i recursos relacionats amb el SCIC i el cant coral a la seva botiga virtual.

Deixa un comentari