«La Tamborinada», una festa de la cultura popular

Article enviat al Bloc del Pacte per la Fundació «La Roda».

·

·

La festa de “La Tamborinada” és fruit del treball en xarxa d’un centenar d’entitats que treballen durant tot l’any des de la cultura popular per la cohesió social dels seus territoris. En un sol dia, s’ofereix una mostra d’allò que durant l’any roda per barris i pobles: tallers, espectacles de màgia, titelles, animació i contes… Tot plegat, una bona representació del col·lectiu d’artistes catalans que es dediquen a l’espectacle familiar i als espectacles de cultura popular.

La Tamborinada” esdevé, així, un espai de relació entre les entitats adherides a Fundació La Roda, les entitats col·laboradores, les entitats de l’associacionisme cultural català, la cultura popular i els ciutadans i ciutadanes que passen aquell dia pel Parc de la Ciutadella. És la Fundació La Roda qui organitza aquesta festa, cada any des del 1977.

Les tradicions i les festes populars constitueixen, sense cap mena de dubte, una font de riquesa cultural que cal conservar, cultivar i potenciar. Des dels seus inicis, La Roda ha fet esforços importants per recuperar i consolidar els elements de la cultura popular i tradicional. Mitjançant les entitats adherides a la fundació, es van recuperar i consolidar les programacions de festes tradicionals com el Carnestoltes, el Caga Tió, etc. El cicle tradicional de l’any amb les festes més significatives ha estat el pal de paller que ha fet de la cultura popular un element de cohesió social.

L’objectiu de la Fundació La Roda és fomentar el coneixement i la celebració de les tradicions populars i festives del país, tant entre els més petits com entre els adults nouvinguts que no coneixen les tradicions catalanes. La seva celebració en espais públics, oberts i lliures, i el caràcter gratuït dels espectacles (una aposta conscient i volguda des de La Roda) contribueixen a enfortir, encara més, l’estructura bàsica de la societat civil, incentivant i promovent la convivència i la cohesió social. El treball en xarxa entre les associacions ha estat un factor molt important i bàsic per aconseguir que la cultura popular hagi esdevingut un element afavoridor en tota aquesta tasca.

La memòria lúdica 1714 – 2014” és el lema de “La Tamborinada” d’enguany, afegint-se a les celebracions del Tricentenari. Comptarem amb l’ajuda d’unes 1000 persones voluntàries, a més de la col·laboració de les més de 80 entitats de La Roda, i estan programats més de 30 espectacles i 60 tallers. Us convidem, doncs, un any més a participar amb nosaltres a “La Tamborinada”, el proper diumenge, 1 de juny, entre les 11 del matí i les 7 de la tarda, al Parc de la Ciutadella de Barcelona.

·
·

Aquí teniu, tot seguit, algunes imatges de “La Tamborinada 2014”:

·

·

·

Deixa un comentari