La proximitat dels ajuntaments és clau per al foment de les polítiques d’infància a Catalunya

Article enviat al Bloc del Pacte per
David Saldoni de Tena, alcalde de Sallent i
president de la Comissió de Benstar Social i Participació de
l’Associació Catalana de Municipis (ACM),
en col·laboració amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC).

.

La proximitat amb la ciutadania fa que els ajuntaments siguin un dels actors bàsics per al foment de les polítiques d’infància a Catalunya. La realitat del territori català és molt diversai té unes casuístiques molt diferenciades. És per aquest motiu, que es fa necessària la implicació directe dels agents locals per dissenyar polítiques adreçades als infants.

El coneixement de la realitat local permet que les taules locals d’infància siguin essencials per coordinar, impulsar i promoure les polítiques d’infància d’arreu de Catalunya. Han de servir també per determinar quines han de ser les prioritats de les diverses administracions i han de coordinar esforços per treballar perseguint els mateixos objectius. Així mateix, les taules locals d’infància han de servir per desplegar els eixos del «Pla d’atenció integral a la infància i l’adolescència», garantint la coordinació de tots els agents implicats per potenciar-ne el treball en xarxa.

Les taules locals d’infància poden ajudar a millorar la coordinació, en especial en els àmbits de l’educació, la salut, els serveis socials, la seguretat, el treball, la justícia, la joventut i les dones, quan l’exercici de les competències respectives afecti la infància i l’adolescència del territori. Aquest organisme ha de permetre saber en tot moment quines són les polítiques en educació que s’han d’impulsar. El coneixement del territori ens permetrà poder incidir en aspectes concrets que ajudin a millorar el desenvolupament d’infants i adolescents, sempre vetllant per la seva integritat.

Imatge de Stuart Miles | FreeDigitalPhotos.net

El món local sempre s’ha caracteritzat per treballar colze a colze amb els diferents col·lectius socials. Aquest coneixement ens ha de permetre detectar i intervenir davant possibles situacions de risc o desemparament. Infants i adolescents són el present i també el futur de les properes generacions: hem de desenvolupar recursos preventius en la infància i l’adolescència que assegurin el respecte als seus drets i els ofereixin el necessari per desenvolupar les seves vides en les mateixes condicions d’igualtat d’oportunitats.

Aquesta experiència ens permetrà de conèixer i abordar en millors condicions la realitat de la infància i l’adolescència.

One Comment

 1. El Pacte per a la Infància a Catalunya, sobre el papel, en general, aporta algunos contenidos nuevos, alguna sugerencia, que intenta provocar cambio social.
  Podría ser una aportación de la ciudadanía catalana a la coyuntura mundial que estamos viviendo, de la urgencia de, frente a lo obsoleto, crear LO NUEVO.
  Una NUEVA actitud de los adultos hacia la infancia/adolescencia ( IA ).
  Una IA ya con capacidades como ciudadana. Ya presente. No futuro.
  Una NUEVA forma de relación entre los adultos y la IA.
  Una NUEVA forma de educar: no “para” la IA. Sí desde ella. Desde sus deseos, propuestas…Y también problemas.
  Una NUEVA forma de diseñar las políticas de IA, sintiendo la ausencia de la IA, si no participa en dicho diseño.
  Un NUEVO, que pondrá final al grave olvido histórico: ” todo para la IA, sin la IA”.
  Las Taulas Locales, honestamente organizadas, desde la presencia de la IA en su diseño, puede ser otro NUEVO importante, seductor.

Deixa un comentari