Un any de funcionament del «Créixer en Família»

Article enviat al Bloc del Pacte per la Secretaria de Família
del Departament de Benestar Social i Família.

·

El passat gener de 2013, la Secretaria de Família va iniciar el programa «Créixer en Família» d’orientació educativa per a pares i mares. Aquest programa ofereix suport als pares i les mares per exercir positivament la seva parentalitat, convidant-los a reflexionar sobre les pràctiques educatives que porten a terme, amb la finalitat d’educar en positiu i potenciar la seva confiança, de manera que això es reflecteixi en el benestar i la seguretat dels seus fills i filles. El programa vol, des de l’àmbit de la prevenció i la promoció, potenciar el desenvolupament de les capacitats dels pares i les mares per a la cura i l’educació dels seus fills i filles.

El programa consta de sis sessions de dues hores en què es tracten temes com l’afecte, l’autonomia, l’autoritat, la resolució de conflictes, les responsabilitats en l’àmbit domèstic, el lleure i l’entorn, el paper educatiu de l’escola, etc. El grup està acompanyat durant totes les sessions per una persona professional experta en educació i dinàmiques familiars que dinamitza el grup i que promou un estil de relació entre pares i fills basat en la parentalitat positiva. Durant les sessions es va creant un clima de confiança, i es generen situacions on, a través del diàleg i la reflexió, les famílies es plantegen formes d’educar i solucions efectives a les seves dificultats.

Imatge de nokhoog_buchachon | FreeDigitalPhotos.net

Com a suport a les dinamitzadores, s’han creat quatre guies didàctiques, una per a cada franja d’edat, amb el contingut, activitats i recursos necessàris per impartir les sessions. Aquestes guies, elaborades per persones expertes, destaquen la importància de la intencionalitat educativa i el valor de la família, com a context relacional i educatiu clau.

«Créixer en Família» està adreçat a un perfil ampli i universal de família, ja que parteix de la idea que totes les famílies poden, en algun moment del seu cicle vital, experimentar situacions que requereixin acompanyament i suport. En conseqüència, s’adreça a grups de pares i mares amb fills i filles de 0 a 16 anys, així com a altres adults amb responsabilitats parentals. Es promou que les famílies que formen cada grup tinguin fills d’edats aproximades per trobar interessos homogenis i debatre sobre qüestions comunes, per això les famílies estaran distribuïdes en funció de la franja d’edat dels seus fills i filles: 0-3 anys / 3-6 anys / 6-12 anys / 12-16 anys.

En el primer any de funcionament, s’han realitzat 155 cicles, amb un total de 930 tallers arreu de Catalunya, i hi han participat un total de 2.561 famílies. Per a l’any 2014 està prevista la realització de 155 cicles més.

Deixa un comentari