Educar en una família nombrosa

Article enviat al Bloc del Pacte per
l’Associació de Famílies Nombroses de Catalunya (Fanoc).

·

La majoria de les famílies nombroses de Catalunya tenen uns trets significatius tot i que segons el seu aire particular i reptes educatius viuen l’organització de la seva vida de manera diferent.

A FANOC ens crida força l’atenció que, tot i que han d’ajustar molt el seu pressupost per arribar a cobrir les seves necessitats bàsiques i, amb més dificultat si el pare o la mare estan a l’atur, valorin molt el goig que tenen d’ajudar a fer créixer els seus fills i d’educar-los en valors com en el cas esmentat, en el valor de l’austeritat. En aquest aspecte tampoc es queixen els fills de les famílies nombroses d’aprofitar llibres, de portar roba heretada dels germans grans o d’algun cosí i, celebren amb agraïment el pastís que porten els avis per les postres dels diumenges. També expressen l’alegria de poder jugar sempre que vulguin entre germans ni que sigui en una habitació petita rodejats de força xivarri.

Imatge de photostock | FreeDigitalPhotos.net

No tots els matrimonis joves poden tenir una família nombrosa: estats de salut físics o psíquics, situacions insegures degut a la manca de treball o sous escassos, ruptures matrimonials, etc., contribueixen a no assolir aquest repte aventurat.

Dins l’àmbit de les famílies nombroses es viu amb naturalitat l’empatia. Molts hem vist com una germà gran acompanya a dormir el seu germà petit perquè reconeix—només pel gest—el que necessita. Com també, de forma natural, a l’hora d’anar a l’escola per exemple, et trobes amb què tenen iniciatives per triar-se la roba, per vestir-se sols o per ajudar a posar els mitjons al germà de dos anys. No cal dir que malgrat la nit abans els pares s’hauran esforçat en deixar a cada fill la seva roba preparada, sempre hi ha una sabata que s’ha perdut al lloc més estrany i que de, no trobar-se, farà anar al fill al col·legi amb una sabata i una sabatilla.

Pares, mares i germans reben petons i abraçades que es multipliquen, i les renuncies que es fan pel camí—com podrien ser en el temps d’oci no menjar a restaurants, no anar de viatge, o no tenir roba nova—es compensen amb bon humor i amb alegria. Molts pares comenten que la decisió de tenir una família nombrosa ha estat lliure i que es troben completament realitzats i feliços: tenen l’avantatge que, a casa d’una família nombrosa, la rutina i l’avorriment mai truquen a la porta, i no queda cap escletxa oberta perquè hi entri la monotonia.

Totes les famílies amb molts fills reconeixen que no son perfectes: fer-se “el perfecte” conduiria a ser un pare o mare rígid, autoritari i malhumorat que farien tenir ganes als fills d’escapar-se de casa. Viuen l’ordre de casa com poden i com saben. Comprenen que casa seva no estarà mai tot col·locat com si fos un museu, perquè a on hi ha vida hi ha moviment, però reconeixen que tenir fills els ha resultat molt gratificant.

5 Comments

  1. Eva

    Un article que mostra bé la realitat que vivim els què som família nombrosa! Casa meva és un caos diari però al cap i a la fi ens ho passem bé. No tenim cap tipus d’ajuda, que això estaria bé que es canviés i ens costa bastant arribar a final de mes, però sempre quan arribem a casa ens espera un somriure inocent 🙂

  2. Anna

    M’ha agradat l’article, reflexa el “caos” típic d’una família nombrosa i al mateix temps l’estimació i ajuda entre germans: així ho he viscut també a casa.

  3. Emi

    M’ha agradat l’article, refexa prou bé la vida d’una família nombrosa.Lo millor es sentir-se estimat i acceptat per-se, malgrat els defectes que tots tenim. El cor es fa més gran.

  4. Bla bla bla…….Que tornin les ajudes tretes de Benestar Social, Si , aquelles que donaven 4500 euros en sis anys a les families nombroses….i que varem perdre juntament amb el “cheque bebe” de zapatero, els infants que van neixer al gener de 2011.Bla bla bla i bla. Estem farts de paraules

Deixa un comentari