En marxa el ‘Joc dels Drets’ per a infants i adolescents

·

El ‘Joc dels Drets‘, una aplicació interactiva destinada a infants i adolescents per promocionar els drets de la infància, ja és accessible a la xarxa. La presentació del ‘Joc dels Drets’ es va fer el passat dia 20 de novembre (el dia universal de la infància), coincidint amb l’inici de la nova etapa del Bloc d’infància, que pren com a eix vertebrador el Pacte per a la Infància de Catalunya.

El ‘Joc dels Drets’ pretén apropar el continguts de la Convenció dels drets de l’infant (aprovada a l’Assemblea General de les Nacions Unides) a infants i adolescents, sota la premissa que no es pot defensar allò que no es coneix. L’entrada a l’aplicació presenta opcions diferenciades per a infants i adolescents, atès que el contingut de cadascun dels drets, així com les animacions que acompanyen als texts, han estat adaptats per a les diferents franges d’edat.

La pàgina presenta quatre apartats. En primera instància, el ‘Joc’, pròpiament dit, on una gran il·lustració interactiva permet de seleccionar els diferents drets, que, aleshores, són presentats amb detall per mitjà d’una animació i un text adaptats al col·lectiu d’edat triat. Un cop llegit, es pot ‘opinar sobre’ el dret (amb un missatge en el mur del propi joc) o bé es pot ‘compartir’ a les xarxes socials (amb un missatge generat automàticament per l’aplicació, a punt per penjar en el propi perfil de cada participant).

La segona opció del menú del Joc (el ‘Mur’) permet entrar al ‘mur d’infants‘ i al ‘mur d’adolescents‘ directament. El mur està dividit en tants drets com es presenten, i en les diferents seccions hi podrem llegir els comentaris que nosaltres hi haguem fet als drets i també els que han fet d’altres persones que han participat en el Joc abans que nosaltres.

El tercer apartat (‘Participa’) permet treballar amb els continguts gràfics del Joc, descarregant-los en el propi ordinador. La idea és tractar aquests gràfics per dissenyar una campanya pròpia de cada infant o adolescent per donar a conèixer els drets a d’altres persones. Aquesta és, probablement, la part més creativa de l’aplicació i on tant infants com adolescents es poden implicar més personalment en la defensa dels seus drets. Les imatges i els titulars dels drets (dissenyats per l’Estudi Mariscal) s’han posat a lliure disposició de navegants de la xarxa, i es poden emprar per generar correus electrònics, banners, apunts a blogs, publicació en xarxes socials… i, si es vol, es poden emprar per dissenyar cartells, targetes, papers personificats, transferències per decorar samarretes, jocs de taula… i qualsevol d’altre ús gràfic que la persona que dissenya i gestiona cada campanya cregui adequat per assolir els objectius proposats.

Per últim, el quart apartat del Joc dóna pas als texts ‘legals’ sobre els què es basa el web. Tenim accés al document de la Declaració dels drets, i gràcies a la contribució de ‘Save the Children‘ també podem accedir a documents explicatius específics per als diferents nivells d’aprenentatge en funció de l’edat de qui hi participa.
Amb l’aposta per la formació—interactiva i personalitzada—de cada infant i adolescent que hi vulgui participar, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència vol contribuir a donar compliment als continguts del Pacte per a la Infància de Catalunya recentment signat que, des del mateix pròleg, indica que cal ‘impulsar polítiques integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants i adolescents, que permetin prioritzar les actuacions adreçades a aquests ciutadans i ciutadanes i facilitin nous espais per a la construcció del seu present i del seu futur’, especialment pel què fa a mesures de prevenció i de foment de la participació i promoció els drets, els deures i les oportunitats d’infants i adolescents.

·

·

Deixa un comentari