Pacte per a la infància i l’adolescència de Catalunya

Catalunya com a país ha de fer un pas endavant per situar la infància en un eix vertebrador de les seves polítiques. El Pacte per a la Infància a Catalunya, promogut pel Govern de la Generalitat de Catalunya, ha de ser entès com una de les grans línies de present i futur de compromís i acció envers la infància a Catalunya“.

Així comença el Document de bases que ha de donar peu, d’aquí a un any tal i com s’ha compromès el Govern en paraules del Conseller de Benestar Social i Família, a la signatura d’un Pacte per la Infància a Catalunya. Adreçat a tota la infància i adolescència de Catalunya, amb una atenció especial a la infància vulnerable i en risc d’exclusió social, s’ha d’orientar, continua dient el document de bases a “impulsar polítiques d’infància integrals que tinguin en compte la perspectiva dels infants, que permetin visualitzar aquest grup social i facilitin espais per a la construcció del seu futur“. El Pacte per la Infància posarà en l’agenda de país les actuacions i polítiques d’infància a Catalunya, per això exigeix el màxim consens social i polític. A partir del Document de bases s’inicia, doncs, un procés participatiu i obert a tots els agents socials, civils, institucionals i polítics, amb sentit crític i voluntat de construir i d’entesa, que ha de donar com a resultat, a finals de 2012, la signatura d’un Pacte per la Infància a Catalunya.

El Document de bases es fonamenta en la Declaració dels drets de l’infant (1959), la Convenció sobre els drets de l’infant (1989), l’Estat d’autonomia (2006), la Llei dels drets i de les oportunitats en la infància i l’adolescència (2010), la Llei d’Educació (2009) i el Pacte nacional per la immigració (2008), per tal de donar resposta, d’una banda, a l’enfocament integral que suposa impulsar polítiques per a tota la infància i adolescència de Catalunya, i de l’altra, a l’enfocament transversal que implica fer-ho des de la perspectiva del treball interdepartamental. El document es desenvolupa en quatre grans eixos: la participació social de la infància, la inclusió social, l’atenció a la infància i els mitjans de comunicació, prioritzant una diagnosi prèvia per establir les necessitats de la infància i l’adolescència i determinar les actuacions pertinents de protecció, prevenció, promoció, participació i atenció per satisfer-les.

El proppassat 29 de novembre, en el marc de la celebració de l’acte institucional del Dia universal dels drets de l’infant, celebrat a l’Auditori del Palau de la Generalitat de Catalunya, el Conseller Josep Lluís Cleries va presentar el document de base per elaborar el Pacte per a la Infància. L’acte va comptar amb una taula d’experts que han debatut sobre diferents aspectes relacionats amb la infància, presentada pel director general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Josep Lluís Ortuño, i integrada pel professor Jesús Vilar, de la Universitat Ramon Llull; pel director de l’Obra Social Santa Lluïsa de Marillac i de Llar de Pau, Eduard Sala, i per la professora Maria Dolors Roigé, de la Universitat Rovira i Virgili. L’acte ha finalitzat amb una actuació musical de la coral infantil “El Cor de la Nit”.

Aquesta presentació va tenir lloc el mateix dia que el Govern va aprovar la creació del Programa per a l’impuls i l’assoliment del pacte, un programa que té per objectiu elaborar el document definitiu, amb la participació d’experts, entitats i representants polítics, que defineixin estratègies i propostes polítiques d’infància a mitjà i llarg termini.

[big id=9710145819110347 450 300]

Deixa un comentari