Projecte de Participació infantil: I tu, què opines? FEDAIA

El projecte de participació I tu, què opines? va néixer l’any 2009 en el marc del 20è Aniversari de la Convenció dels Drets dels Infants i de la presentació de l’Avantprojecte de Llei dels Drets i Oportunitats de la Infància i l’Adolescència.

Encoratjats pel desig d’avançar en el reconeixement dels infants com subjectes de ple dret, la FEDAIA i les seves entitats membre van decidir fomentar el dret a la participació dels infants, adolescents i joves generant espais reals i propers.

La FEDAIA va dissenyar així un seguit de recursos on s’hi poden trobar eines, activitats i dinàmiques diferenciades per temàtiques i adaptades a les diferents franges d’edat per ajudar als i les professionals a iniciar als infants en l’aprenentatge de participar de la seva realitat i donar la seva opinió en tots els àmbits de la seva vida. Concretament, disposa d’una guia pedagògica que descriu acuradament les activitats i dinàmiques a treballar amb els infants, especificant uns formats de recollida de les opinions, i d’un bagul pedagògic, on s’hi troben materials necessaris per a dur-les a terme, com ara jocs i disfresses.

El projecte didàctic vol recollir tots els àmbits que afecten als infants, adolescents i joves i els aborda d’una forma propera per tal que puguin analitzar-los, detectar les seves pròpies necessitats i mancances i així poder opinar de forma constructiva sobre com els agradaria que milloressin.

Al llarg del 2009, 783 infants, adolescents i joves de 22 serveis diferents de la FEDAIA van participar en aquest innovador projecte i les seves opinions van quedar recollides en un document de conclusions. El 2010, el projecte es va emmarcar en l’any Europeu de Lluita contra la pobresa, impulsant que donessin la seva opinió i fessin sentir la seva veu en “I tu, què opines sobre la pobresa?”.

Aquest any 2011, es pretén seguir sensibilitzant als i les professionals sobre la necessitat de crear espais de participació real dels infants, fomentant l’ús d’aquesta eina.

Som conscients que l’exercici d’aquest dret requereix d’un procés educatiu i d’aprenentatge tant dels propis infants com dels adults que influïm en el context educatiu. És un procés que persegueix incorporar la cultura de foment de la participació infantil i l’escolta activa i que no podrà sortir endavant si no s’implementen en els serveis d’atenció a la infància mecàniques de participació democràtica transversals i continuades.

Amb el reconeixement del dret a la participació no n’hi ha prou. Cal aprendre a exercir-lo!

PROMOVEM LA SEVA PARTICIPACIÓ! DEMANA EL MATERIAL DIDÀCTIC I PARTICIPA TU TAMBÉ!

________________________________________
 
FEDAIA
fedaia(ат)fedaia.org

Deixa un comentari