«Fer xarxa» i «ens hi adherim»: Què volem dir?

«Xarxa en malla» Llicència Creative Commons: Reconeixement i Compartir-Igual 3.0. La imatge es troba a: http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Xarxa_en_malla.pngTot sovint sentim a parlar de ‘la xarxa‘ i, darrerament de forma especial, del ‘web 2.0‘. Nosaltres, a més, demanem ‘adhesions‘ al Pla Director d’Infància i Adolescència de Catalunya. Però, en realitat, què volem dir?

Hem estat repassant la Internet a veure si algú ens donava pistes i, la veritat, els conceptes ‘xarxa‘ i ‘adherir-se‘ sembla ben bé que hom els entén per context. Fixeu-vos-hi, per exemple, en les definicions que d’«adherir-se» donen l’Enciclopèdia Catalana i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC): tant l’una com l’altre recullen diferents accepcions, d’entre les quals destaquem (pel què volem resoldre en aquest article) el concepte ‘adherir-se‘ com manifestar-se algú completament d’acord amb una idea, una opinió, un dictamen, una doctrina, etc, i l’adherir-se com a sinònim de subscriure (això és: adherir-se formalment a una iniciativa, a un escrit o a les paraules d’un altre). D’altra banda, pel què fa a la idea de ‘xarxa‘, la Wikipèdia i el Wikdictionary readrecen ambdós cap a l’entrada «internet».

En relació amb el tema de ‘fer xarxa’, al bloc «Humanistes Virtuals», hem trobat el comentari següent: «’Saps fer Xarxa?‘ se’ns deia a la campanya ‘Inicia: per la creació d’empreses‘ promoguda pel Departament de Treball, amb l’objectiu de fomentar l’esperit emprenedor. Em crida la atenció que se’ns demani si sabem fer xarxa, doncs segurament cada dia que passa en sabem una mica més, de fer xarxa, perquè fer xarxa significar conèixer nova gent, compartir coneixements, fer nous projectes i tot això gràcies a la xarxa: les noves tecnologies no aïllen, sinó tot el contrari, ajuden a obrir-se a conèixer i a fer-se conèixer. Fins ara, el que funcionava era l’individualisme: vèiem com individus que no tenien res havien construït grans imperis tot sols. En aquests moments, el paradigma [de treball] està canviant […] i ho estem veient cada dia que passa, sens dubte accelerat per la crisis que estem patint: veiem com les empreses s’estan fusionant, compartint experiències per tirar endavant, en definitiva sumant projectes per fer-ne realitat un de nou molt més gran. El futur està fent xarxa!!»

La placa del Pioneer És clar, però, que en això de ‘fer xarxa’ cadascú s’ensurt com pot, i si no fixeu-vos en els comentaris d’aquesta mare recollits al bloc ‘Navegante o Náufrago‘: com podreu llegir, l’important no és tant amb què fem xarxa sinó treure’n profit del concepte i fomentar tot allò que en l’esperit del web 2.0 trobem implícit —això és: compartir coneixements, crear sinèrgies, arribar a un total més gran que la suma de les parts individualitzades per construir entre totes i tots un coneixement superior. En essència, ser capaços de millorar l’homo sapiens sapiens fins a esdevenir (potser) l’homo sapiens documentator, les persones de les quals es pugui afirmar, seguint Jean Paul Sartre, que “neixen lliures, responsables i sense excuses” o allò de Charles Dickens quan deia que les persones “mai no saben de què són capaces fins el moment en què ho intenten” (trobareu aquestes i d’altres cites sobre l’home aquí i es fa servir «La placa del Pioner» © by NASA, en els termes i condicions citades a http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Pioneer_plaque.svg).

Així doncs, el debat és a taula: què creieu que és, de fet, això de «fer xarxa»? Què us implica a vosaltres el fet «d’adherir-vos» a quelcom com el PDIAC? Com creieu que ens podem ajudar mútuament a què això que tenim entre mans no sigui un intent més —amb bona voluntat i prou— que no es pugui concretar en res d’útil? Us animem a participar contestant aquestes preguntes (i d’altres pensaments que us suggereixin) tant aquí mateix (en els comentaris) com mitjançant la plataforma e-Catalunya, en l’espai de fòrum que hem creat al respecte: volem saber què és fer xarxa, volem concretar què vol dir adherir-se al PDIAC, i volem construir aquests conceptes amb vosaltres, amb les vostres idees, els vostres pensaments i les vostres experiències i fets que ens permetin d’aprofundir en allò que és l’objectiu fonamental del bloc del PDIAC: esdevenir el lloc, l’instrument de construcció de les polítiques d’infància i adolescència que proposàvem en l’escrit inaugural d’aquest bloc.

4 Comments

 1. Albert Royo

  Jo penso que fer xarxa és interconectar-se, es a dir, conectar-se amb els altres per un objectiu comú. Cadascú amb la seva peculiaritat però amb una finalitat que sobrepassa el que es deriva de la mera unió de les parts. L’exemple d’eficiència del treball en xarxa més clar, per mi és el cervell.
  Per altra banda adherir-se és un terme que no m’acaba d’agradar perquè pots manifestar el teu acord a quelcom, però pot quedar-se només amb això i no anar més enllà. En canvi, el terme implicar-se, fa referència a una disposició a actuar, a anar més enllà del simple manifestar l’acord o subscriure quelcom.

 2. Pep Alcañiz

  Preferiria mantenir separats els conceptes de XARXA i d’ ADHERIR-SE. Per justificar aquesta separació, pesco dues referències: Primera, de l’àmbit sociològic (i topològic): l’estructura en xarxa ofereix possibilitat d’establir múltiples camins per anar d’un element a un altre, sense haver de passar forçosament per nusos (és el que passa en una estructura jeràrquica). En el cas d’internet, l’estrucutra en xarxa és intrínseca (parlo de les màquines i les connexions) per tal de garantir que ningú pugui interrompre un flux d’informació (si no circula per un camí en troba un altre). SENSACIONAL! Adherits, o no, la comunicació sempre és possible, i per això no vull que els no adherits quedin fora de la xarxa. Per altra banda hi ha una altra accepció, la més originària i romàntica: la xarxa dels pescadors amb que esperen obtenir captures. Efectivament, la xarxa dona opció d’atrapar alguna cosa. Quinca cosa?
  Cordialment,

 3. Francisca jurado

  Per mi fer xarxa és compartir i conèixer l’altre . Sol des del coneixement de les competències dels altres podem avançar en compartir objectius comuns

 4. Josep Tolós

  Tots els qui formen part d’una xarxa en tenen la seva pròpia definició. Ara tots hi treballem però no tenim un acord comú de què significa, potser ni cal.
  Per mí el més important de la xarxa és que no té límits clars, sense una l’autoritat que la defineixi, i sí que serveix per compartir però sobretot la ignorància, perquè en la mesura que compartim les “no respostes” podem confiar en la’altre, crèixer i cercar.
  I hem d’assumir que la xarxa és feble, amb tendència a caure… però també es la xarxa que ens protegeix als professionals perquè tenim la “complicitat” de la resta.

Deixa un comentari