El projecte RUMI-Infància Respon

El programa Infància respon compta actualment amb una unitat per a la detecció i prevenció del maltractament infantil (UDEPMI) i una xarxa de serveis territorials interconnectada que facilita la gestió descentralitzada de les situacions detectades, a més del Telèfon de la infància que ofereix suport i assessorament a la ciutadania i a professionals i serveis que ho requereixen. El programa, però, també vol esdevenir un web temàtic que ha d’acollir dos grans àmbits: la prevenció i la participació.

El model de prevenció pivota entorn la posada en marxa del Registre Unificat de Maltractament Infantil, conegut a Catalunya com el projecte RUMI – Infància respon, un projecte per dotar les persones professionals de les xarxes públiques de salut, educació, serveis socials i cossos de seguretat d’una eina en línia, comuna i compartida, per detectar i protegir les situacions de risc de maltractament infantil. Aquest model també incorporarà altres funcionalitats, com ara: l’opció de disposar de protocols departamentals i territorials sobre el maltractament infantil i altres tipus de violència; enllaços amb altres pàgines web; consultes; debats en línia per afavorir la participació de tots els agents implicats; processos participatius per conèixer l’opinió de tots els interessats i detectar necessitats, i altres mitjans que la tecnologia 2.0 i la innovació ens puguin proporcionar.

El RUMI – Infància respon ha inclòs el desenvolupament del Mòdul de suport a la gestió del risc. El MSGR és una eina tecnològica que serveix per fer la valoració del risc de les situacions detectades i l’assessorament a professionals en les actuacions adients a realitzar en cada cas concret.

Així, el projecte RUMI – Infància respon comporta la implicació dels diferents àmbits professionals compromesos en l’atenció a la infància i l’adolescència, en un registre únic de maltractament infantil per registrar les situacions de risc o de maltractament detectades i, així, facilitar la valoració immediata de la situació, permetre la coordinació dels diferents actors públics implicats en la prevenció del maltractament infantil, activar dispositius d’ajuda i assistencials i, si escau, adoptar la mesura de protecció corresponent per part del sistema de protecció a la infància i l’adolescència.

D’altra banda, el model de participació, com el seu nom indica, vol esdevenir un referent per a la participació en línia de la infància i l’adolescència a Catalunya. La primera actuació desenvolupada en aquesta direcció ha estat la construcció d’un joc interactiu basat en els drets dels infants: el Joc dels drets, que oferirà un espai de treball dins l’àmbit escolar i del lleure, principalment, i un de més lúdicoprivat, d’accés prioritàriament des de la llar. A més, aquest espai de participació també disposarà de canals per fer consultes, comunicar queixes, obrir fòrums i debats en línia, i d’altres opcions que el web 2.0 ens ofereixi en cada moment i que permetin fomentar la participació de la infància i l’adolescència en la construcció del model social que per a elles i ells mateixos s’obre amb la nova Llei dels drets i les oportunitats de la infància i l’adolescència.

2 Comments

 1. Anna Escartín i Pujol

  El passat 01 de febrer de 2010 vaig participar a la sessió informativa del Projecte RUMI a Barcelona.
  Aquell dia se’ns va comunicar a tots els participants que a partir del maig s’iniciarien les proves del programa per tal de validar-lo i per això necessitàveu voluntaris. Jo vaig oferir-me a participar a aquestes proves, però ningú m’ha comentat res. Com està el tema ??? M’agradaria que algú em pogués dir alguna cosa. Moltes gràcies.

  1. Pla Director d'Infància i Adolescència de Catalunya

   Benvolguda Anna,

   T’agraïm el comentari per l’interès que demostres en la validació del Mòdul de Suport a la Gestió del Risc.

   En efecte, per raons tecnològiques l’inici de les proves s’ha ajornat més del que haguéssim desitjat. Durant aquest temps, hem anat donant informació del per què dels endarreriments a totes les persones que ens van facilitar la seva adreça electrònica. Si no has rebut cap correu, aprofitarem per revisar que tinguem les teves dades correctament recollides.

   Ens complau poder dir-te que ho tenim tot previst per iniciar les proves la darrera setmana de juny. Totes les persones participants rebreu un correu en el qual us informarem del període de temps en què podreu connectar-vos al web i un manual amb tota la informació que necessiteu per fer les proves.

   Rep una cordial salutació.

Deixa un comentari